Пропустити команди стрічки
Перейти до основного вмісту
Cлавутицька міська громада
Новини по Україні
​Ризик отруєння від вживання дикорослих грибів
05.10.2018

«Грибні сезони» щороку приносять у своїх кошиках не лише щедрі дарунки лісу, а й дедалі більшу тривогу, біль і біду. Треба зазначити, що інколи навіть їстівні гриби можуть стати причиною отруєння.

Так, лише в Київській області з середини вересня, коли розпочато «грибний сезон», зафіксовано 2 випадки отруєння грибами, зокрема дитини.

Це буває у тих випадках, коли вживають гриби старі, перезрілі або після тривалого зберігання. Також, в деяких видах їстівних грибів, які належать до найбільш  цінних (білому, лисичках тощо), містяться отруйні нетермостійкі речовини, які при варінні грибів руйнуються. Вживання недоварених або недосмажених грибів може викликати розлади травлення.

До цього часу не існує науково обґрунтованих - простих, швидких та надійних методів визначення отруйності чи їстівності грибів.

Є лише один достовірний шлях попередження грибних отруєнь – розрізняння їстівних від отруйних грибів за їх зовнішніми ознаками.

Для того щоб уникнути отруєння існують певні умови, а саме:

1.      Якщо Ви відмовились від споживання дикорослих грибів, як від продукту взагалі

і споживаєте штучно вирощені печериці, гливи, що купуєте в магазинах, то отруєння виключається.

2.     Якщо Ви не можете відмовитись від цього продукту, то набагато безпечніше купувати гриби на стаціонарних ринках, де вони проходять відповідний контроль.

3.     Якщо Ви все ж таки відправились до лісу на „тихе полювання”, необхідно знати наступне:

– ніколи не збирайте грибів, яких не знаєте;

– якщо гриб викликає хоч найменший сумнів, краще його позбутися;

– намагайтесь шукати і збирати губчасті гриби:білі, бабки, моховики тощо;

– якщо Ви зібрали гриби і принесли їх додому, ретельно перевірте кожен гриб перед тим, як починати готувати страву або робити заготовки;

– перед приготуванням страв з грибів їх необхідно ретельно промити, а перед сушінням обтерти вологою тканиною;

– не вживайте сирих грибів;

– перед приготуванням будь - якої страви гриби необхідно відварити у підсоленій воді протягом 10 - 15 хвилин;

– готові страви з грибів необхідно зберігати на холоді, бажано не більше 24 годин в емальованому посуді;

– не давайте грибів малолітнім дітям;

– ніколи не застосовуйте «домашні» методи визначення отруйності грибів (такі як всім відомі, з використанням цибулини або срібних ложок), вони, окрім помилок, нічого не дають.

4.      Якщо отруєння все ж таки виникло або Ви його підозрюєте:

  негайно промийте шлунок слабким соляним розчином;

– незважаючи на тимчасове полегшення Вашого стану негайно зверніться до найближчої лікувальної установи.

Бажаємо всім здоров’я та вживання грибів без ризику для себе та своєї родини!​